A Supercross sztár James Stewart elbukott a doppingteszten

James Stewart 3* Supercross  és 2* Motocross világbajnok, továbbá 7 amerikai bajnokságot nyert, mindemellett ő az első sikeres afroamerikai motorversenyző, mondhatni az off-road versenyzés Hamiltonja. Jelenleg a Yoshimura Suzuki csapatban versenyez.

JamesStewartWADA-1

Nagyon ciki, de nem vele fordul elő elsőként a motorsportban, hogy olyan anyagot találnak a szervezetében, ami a WADA (nemzetközi doppingellenes ügynökség) tiltólistáján szerepel. Az ügy érdekessége, hogy egyenlőre semmilyen szankciót nem kapott a versenyző, pedig már 17-én tudni lehetett, hogy pozitív lett a teszt. Sőt, Stewart csapata éppen a WADA-val tárgyal, hogy versenyzőjük ott lehessen a következő futamon.

Ezúttal nagyon engedékenynek tűnik a FIM (Nemzetközi Automobil Szövetség), az AMA (Amerikai Motorsport Egyesület) és a WADA is. 2012-ben a Moto2-ben versenyző Anthony West is lebukott egy tiltott szerrel, Methylhexaneamine-nel amit tudta nélkül vitt be a szervezetébe. Az anyag megtalálható orrcseppekben, diétás termékekben, sport és energiaitalokban. Akkor őt a WADA 2 évre el akarta tiltani, de ezt a CAS (Nemzetközi Sport Döntőbíróság) elutasította és végül ehelyett “””””””””csak”””””””” visszavonták az eredményeit másfél évre visszamenőleg, ezek között volt 2 dobogó és egy csomó pontszerző hely, amik után mind-mind jár prémium amit mind-mind vissza kellett fizetni. Az ő történetében az a legdurvább, hogy a pozitív eredményt a teszt elkészítése után 5 hónappal hozták nyilvánosságra, -nem tudni miért- és az sem semmi, hogy a tiltott anyag simán származhatott valamelyik energiaitalból, azzal pedig tele van a MotoGP paddock. 

james-stewart26

Na de visszatérve Stewarthoz, nem nevezték meg az anyagot amit az ő szervezetében találtak, csak annyit tudni, hogy az orvosa írta fel neki és, hogy valamilyen étrend-kiegészítőben volt, persze más néven. Egyelőre minden jel szerint a Yoshimura Suzuki le fogja tudni zsírozni, hogy James ott lehessen  Lucas Oil Motocross szezon következő fordulóján Tennessee-ben. 

blog comments powered by Disqus