Ben Spies: “Nincs rá esély, hogy valaha megint versenyezzek”

A MotoGP futamgyőztes és Superbike világbajnok Ben Spies írt egy blogbejegyzést, amiből kiszemezgettem az érdekesebb infókat. Van szó a versenyzés utáni életről, a vissza nem térésről, jelenről és jövőről. 

ben-spies-during-his-yamaha-days-136391555689003902-140701112921

Ki az a Ben Spies?

Egy amerikai motorversenyző, akinek karrierje meredeken ívelt felfelé, egészen a MotoGP-ig. A legjobbak közt Spies lendülete kissé alábbhagyott, mindössze egyszer tudott futamot nyerni, pedig Crutchlow-val ellentétben ő még gyári Yamahát is kapott. Aztán félresiklottak a dolgok. Esett-kelt és egyre csak gyűjtögette a sérüléseket.

Spies_Miller_Superbike

Ben Spies #11 az AMA Superbikeban

Pedig milyen fényesen ragyogott az a bizonyos csillag a sisakján… Ben nyert 3 AMA Superbike bajnokságot, 2007-ben úgy, hogy közben Superstock kategóriában is diadalmaskodott, előtte 2003-ban a 600 köbcentisek között bizonyult Amerika legjobbjának. 2009-ben aztán bekerült a Superbike világbajnokság gyári Yamaha csapatába, és kisebb csodát tett: újoncként a 28 versenyből 14-et megnyert, egyúttal a vébét is.  Érdekesség, hogy Spies a Yamahánál Noriyuki Hagát váltotta, aki bár sokszor nagyon közel volt hozzá, mégsem tudta soha megnyerni a bajnokságot a YZF-R1-el. 2009-ben pedig Spies miatt, az akkor csúcsmotornak számító Ducatival lett második összetettben.

spies

WSBK – Gyári Yamahán

Spies sikersorozatát meglovagolta a Yamaha, és 2010-re szerződtette a MGP-s Tech3 Yamahához, ahol egy majdnem gyári motorral ment. Egészen jól: végig a legjobb 5 környékén motorozott és 2 dobogót is szerzett. ’11-ben Rossi távozott egy időre a gyári Yamahától és akkor Spiest tették a helyére. Ez az év még egész jól telt számára, megszerezte az első futamgyőzelmét és még 3 dobogót igaz, háromszor bukott is.

2012/07/08 - mgp - Round08 - Sachsenring -

MGP – Gyári Yamahán

Aztán 2012-ben a szezon első felében már nem ragyogott fényesen a csillag, nem jöttek az eredmények, a második félidőt pedig egyértelműen túlerőltette -talán a lejáró szerződés okozta bizonyítási kényszer miatt- 5 versenyen bukott. És itt visszakanyarodtunk a bevezető végéhez. Spies válla súlyosan megsérült a bukások következtében – már keményebb féktávokon is kiugrott. Kénytelen volt felhagyni a versenyzéssel.

ben spies accident

Otthon, édes otthon

Miután egyértelművé vált, hogy nem fog egy darabig versenyezni, Spies visszaköltözött Dallasba ahol új életet kezdett. Ahogy a legtöbb versenyző, úgy Ben is nagyon fiatalon kezdte az ipart: öt évesen már nem csak motorozott de versenyzett is, kilenc évesen pedig 80 köbcentis bajnokságot nyert, és azóta is csak versenyről versenyre járt. Amikor leigazolt az SBK világbajnokságba, akkor Olaszországba költözött. Egyrészt mert ott volt a csapata, a Sterilgarda Yamaha székhelye, másrészt mert Európából egyszerűbb eljutni a vébék futamaira, mint Amerikából.

Itáliában megismerte későbbi menyasszonyát, Patríciát aki a versenykarrier összeomlása után kiköltözött Spies-szel Amerikába és segített neki felépíteni a versenyzés nélküli életét. Ez most nagyjából abból áll, hogy menedzselgeti az éttermét és a bicajversenyző csapatát, az Elbowz Racinget. Azért Elbowz, mert ez volt Ben beceneve, jellegzetes, magasan tartott könyökei miatt.

Ben-Spies-14th-in-Gran-Fondo-bicycle-race-Italy

2014 Spies szerint:

“Amit Márquez művel, az lenyűgöző! Tavaly már mondtam -és ehhez nem kellett különösebb tudomány-, hogy ő egy nagyon különleges srác. Zökkenőmentesen alkalmazkodott a MotoGP kategóriához, kb. olyan mintha évek óta ott húzná gázt. Már tavaly is figyelemre méltó volt a teljesítménye, de nyolcból nyolcat megnyerni és hatot pole-ból? Ez elmebeteg eredmény. Az pedig ijesztő, hogy senki nincs akár csak a közelében sem annak, hogy felvegye Marccal a kesztyűt. Volt egy hajmeresztő, bukás közeli pillanata Assenban, amikor nagyon a határon ment de nem csak, hogy nem esett el, még abban körben megfutotta a legjobb időt. Ez azért mutatja mennyire őrült a gyerek. Ilyen vakmerőnek és tehetségesnek lenni, az ijesztő kombináció.”

mmsave

Erre a jelentre gondolt amikor a majdnem bukásról beszélt.

A sérülésről

“Még mindig nem tudok motorozni – túl kockázatos. A hétköznapi tevékenységekben már nem akadályoz a vállam, de néha még mindig arra kelek éjjel, hogy a vállam kiugrott a helyéről. Meg kéne műteni megint – még így, újabb sérülés nélkül is. Ha megint elesnék motorral, az egész vállamat át kellene operálni, így sajnos nincs rá esély, hogy valaha megint versenyezzek.”- írta Spies, majd így folytatta: “Kaptam meghívást tesztekre és hasonlók, de tényleg nem vállalhatok el ilyesmit. Remélhetőleg a jövőben még valamilyen formában visszatérek sportba, de most még  a versenymentes életemet próbálom összerakni.”

spiescrasducati

Még egy bukás és búcsút inthet a normális karmozgatásnak.

A jelek szerint tehát Ben Spies nem fog már motorversenyezni, így azt is kijelenthetjük, hogy méltatlan vége lett a karrierjének.

blog comments powered by Disqus