Amikor Youtube videó alapján nyomoz a rendőrség gyorshajtásos ügyben

Nem Magyarországon történt ugyan de a technika itt is megvan hozzá.

Manapság már sajnos átlagosnak mondható ha olyan videót látunk a neten amin valaki állat módjára közlekedik közúton motorkerékpárral. Legyintünk, hogy újabb barom és el is felejtjük. Persze, tök jó néha csapatni egyet de azért a sebességtúllépésnek is vannak fokozatai és az a vállalhatatlan kategóriába tartozik amikor valaki forgalomban kimaxol egy 2006-os R1-es Yamahát (1000cc).

Az alábbi videót British Columbiában rögzítették, a Trans-Canada Highway-en. Ez rohadt messze van innen Magyarországról, de ettől a ténytől most vonatkoztassunk el mert autópálya, barmok és rendőrség nálunk is vannak. Tádááám, máris lehet azonosulni a történettel.

A feltöltött videó alapján indult a nyomozás, ugyanis a rendőrök a kiszámolták, hogy a motor -amin a kamera volt- az egyik jól felismerhető útszakaszon 56 másodperc alatt 7,5 kilométert tett meg ami mintegy 232.7 Km/h átlagsebességet jelent. Lenyomozták az IP címet ahonnan a videót felrakták a netre és már háznál is voltak. A videón szereplő motoron találtak 5 egyedi azonosító nyomot (pl.: szín, kopás)  ami alapján meglett a gép. Mint kiderült egy nő nevén volt bejegyezve de nem ő, hanem a fia használhatta akinek még nem volt meg a jogsija, még csak a motoros képzésre járt.

Innentől kezdve az egyetlen bibi az volt, hogy senki nem vállalta fel, hogy vezette a motort és a rendőrök nem is tudták egyértelműen bizonyítani, hogy ki ment vele a videón. A helyi törvények szerint -ez nálunk is hasonló-  jobb híján a tulajt (a nőt) büntették sebességtúllépésért, erőszakos / durva vezetésért és mert nem volt biztosítás a motoron.  Ez 1462 Dollárba, azaz mintegy 325 322 Forintba került összesen.

Tanúlság: hiába takarja el/ki a feltöltő a kilométer órát. Onnantól kezdve, hogy megvan melyik úton ment gyorsan, nincs kegyelem.

blog comments powered by Disqus