Kis figyelmet kérek! Új, úgynevezett “ragasztós” módszerrel dolgoznak a motortolvajok!!

Olaszországban terjedt el az alábbi módszer, és -ahogy ilyenkor lenni szokott- csak idő kérdése, hogy nálunk is felüsse a fejét. Ahogy a gumikiszúrós ötletet is átvették a magyar tolvajok, úgy vélhetően ezt is át fogják. 

Sokat gondolkoztam azon, hogy egyáltalán lehozzam-e ezt a cikket, mert nem akarok egyetlenegy tolvajnak sem ötletet adni, de végül jobb félni mint megijedni alapon úgy döntöttem, lenyomom az entert. Így legalább tudjátok majd, illetve pontosabban felismerhetitek, ha -ne adj’ Isten- éppen áldozattá váltok.

Hayabusa_Dash

A lopás módszere a következő:

  1. Találomra kiszúr/nak egy parkoló motorkerékpárt.
  2. Odamegy az elkövető és telenyomja pillanatragasztóval a indítókulcs lyukát.
  3. Többnyire a környéken marad/nak és megnézi/k, hogy a tulaj mihez kezd a helyzettel.
  4. Vagy ott se marad, éjjel visszamegy, ha még ott van a motor akkor köti/k el.

Sokan nem gondolnák, hogy azért nem megy bele a lyukba az a fránya kulcs mert szándékosan eltömítette valaki, hogy aztán akkor lopja el a motort, amikor a tulaj elmegy segítségért, vagy siet tovább a dolgára vagy később, éjjel. Pont az egyszerűség a módszer titka. A filléres ragasztó és az az egyszerű alapelv, hogy vannak olyan naiv/ jóindulatú/műszaki analfabéta emberek, akik nem ismerik fel a helyzetet, nem tudják, hogy már éppen félig ellopták a motorjukat. (És most nem akartam leszólni senkit, csak a nyomatékosítás miatt fogalmaztam kicsit durván.)

Kép0131

Na, egy a lényeg, nem szabad otthagyni a motort ha észreveszed, hogy valaki babrált vele, legyen szó akár erről az olasz “ragasztós” dologról vagy arról, hogy nincs gyújtás vagy bármi egyéb műszaki problémáról. Ha egy csapásra elromlik a motor úgy, hogy csak egy helyben van, az legyen gyanús. Könnyedén el lehet vágni a gyújtáskapcsoló vezetékét vagy valahogy elintézni, hogy ne tudjon az áldozat elmenni a motorral, csak anélkül. És ha egyszer elmegy, akkor viszik a motort. Érdemes inkább trailert hívni, vagy egyenesen rendőrt, mert a ragasztózás rongálásnak minősül.

volvocsomagtarto_012

Nem mellesleg az elkövetőnek azért is baromi praktikus a ragasztózós megoldás:

  • mert filléres, tehát elég ha százból egy ember nem tud mihez kezdeni a beragasztott slusszkulcslyukkal és otthagyja a motort, akár csak kis időre.
  • nem tesz kárt a motorban, ugyanis ki lehet mosni oldószerrel és akkor egy teljes értékű motort lopott. Vagy kólával, mert igen a legtöbb, boltban kapható ragasztót oldja a kóla. Azért az is milyen már – na mindegy.

Ha -(megint csak) ne adj’ Isten- beragasztózzák a kulcslyukad önts bele kólát, jó eséllyel feloldja a ragasztószert. Komolyan.

Egyébként döbbenten olvastam a www.motoblog.it erről a módszerről írt cikkét, basszus, pont abban az országban kezdtek el ezzel filléres trükkel motort lopni, ahol a motorozás gyakorlatilag a kultúra része, majdnem mindenkinek van kétkerekűje. Eddig az nem is volt téma, hogy sisakra vigyázni kell meg cipelni magaddal, simán otthagyták a visszapillantón.
Változnak a dolgok.

blog comments powered by Disqus